oleeholmaas.jpg - 84,58 kB

Det er dagen før han skal møte sin største frykt. Det er 30 timer til han skal bli innelukket, uten mulighet til å komme seg ut. Nå skal angsten bankes bort. Det er tredje gangen i løpet av et par uker at Tomas Eriksson sitter på kontoret til tankefeltterapeut Ole Holmaas. Tomas lider av klaustrofobi, noe som gjør at han har utviklet en alvorlig flyskrekk.

 

I morgen skal han fly til Thailand for å spille golf. Men før det trenger han en siste time sammen med Ole. 

-    Da jeg var fire år ville noen unger finne ut hvor mange de kunne få plass til inne i en heis. Den fullpakkede heisen stoppet. Der og da ble en fobi født. Den har jeg levd med siden, forteller Tomas.

Tomas og Ole sitter i den innerste kroken av det avlange kontoret. De må sitte så nært at Ole kan berøre Tomas. I vinduskarmen står en rull husholdningspapir.

-    De fleste kommer her med et spesifikt problem. For å løse opp det må vi gjerne innom følsomme temaer som kan utløse både sorg, skam og mange andre typer følelser. Gråt er ikke uvanlig. Men det gjelder ikke Tomas. I hans tilfelle har det vært mest fokus på selve redselen for å bli innestengt, legger Ole til.


Mental skrekkfilm

Han holder nå Tomas i hånden mens han lager et skrekk-scenario. En mental film.

«Boarding completed.» Etterpå kapteinens stemme over høyttalersystemet: «Flyet kan ikke lette siden utgangsdøren ik virker som den skal. Den er gått i baklås. Vi venter på teknike Dette kan dessverre ta litt tid.» Tomas er innelåst på ubesteml tid. Kanskje kan han bli sittende der i flere timer.

-    På en skala fra en til ti, hvor stort ubehag føler du nå?

-    Fem til seks, svarer Tomas.

Ole bruker håndens tre midterste fingre og begynner å banke lett. Først på pannen, så på kinnet, videre under armen og til ved kragebeinet. Tomas lukker øynene og får på nytt spørsmå om hvor sterkt ubehag han føler. Etter bankingen har tallet sunket til to. Ole fortsetter å banke på innsiden av hånden og Tomas puster tungt ut, et sukk av lettelse.

Skaper ubehag

-    Jeg banker når klienten kjenner på ubehaget. Det er når ubehaget er til stede at kroppen selv enklest kan gjøre noe me det. Derfor lager vi disse «mentale filmene». Dersom følelsene er veldig sterke, lager vi gjerne en «film» som er mindre skremmende enn virkeligheten. Når følelsene er blitt roligere, kan vi lage en «skrekkfilm» for å få tak i gjenværende følelser som bør behandles.

-    Det er ikke slik at jeg har noen spesielle evner, men jeg har lært meg en teknikk som virker. Tankefeltterapi (TFT) er en hundre prosent naturlig behandlingsform. Det er kroppen selv, er verdens mest fantastiske maskin, som løser problemet. Pasienten kan bruke metoden på egen hånd når angsten kommer. Har du prøvd å banke, Tomas?

-    Ja, og det hjelper litt, men jeg synes det er vanskelig å skremme meg selv nok til å få effekt.

-    Du får prøve i morgen, når situasjonen er virkelig og ikke oppdiktet. Vi kan også prøve å gjøre den mentale filmen verre nå, hvis du vil?

-    Helst ikke. Nå prøver jeg å innbille meg at alt vil gå bra.

Tomas tar fly når han må. Men heis har han ikke tatt på over 40 år. Det er den som trigger de verste følelsene.

Irrasjonell frykt

-    Jeg skadet ankelen alvorlig under en håndballkamp. Ambulansen kom for å kjøre meg til sykehuset. Jeg hadde bare en tanke i hodet. Vil de bli nødt til å trille meg inn i en heis for å komme til riktig avdeling? Skaden og smerten brydde jeg meg ikke om i det hele tatt. Et annet eksempel på hvor sterk min fobi er, er en hendelse som skjedde i Bangkok. Vi skulle opp i 32. etasje i en skyskraper. Jeg valgte å bruke trappene, smiler Tomas.

Klaustrofobien til Tomas er det som kalles en irrasjonell frykt. Han er overbevist om at heisen vil stoppe, og rasjonelle tanker er ikke til hjelp. Panikken tar over.

-    TFT virker fort på Tomas, så jeg er veldig optimistisk på hans vegne. Jeg tror til og med vi skal klare å løse heisproblematikken etter hvert. Men det er ikke like prekært som flyskrekken.
Tomas er godt trent og har ikke noe problem med å bruke trapper, sier Ole og ler.

Opplever resultater

Når kompisene har gledet seg til ferien, har Tomas gruet seg. Det begynner flere uker i forveien.

-    Det ville betydd alt å få frykten under kontroll. Jeg kvier ræven av meg. Det er så ille at det ville vært en lettelse om flyet styrtet. Da ville jeg jo i hvert fall kommet meg ut. Alt jeg vil er å glede meg til ferien slik som andre gjør. Det har skjedd at jeg har sagt nei til å bli med på reiser. Utrolig kjedelig! Jeg kjenner heldigvis at timene hos Ole har hjulpet. De siste ukene har jeg ikke tenkt så mye på at jeg skal ut og fly. Så uansett hvordan selve flyturen går, har i hvert fall ukene før turen vært mye lettere enn vanlig.

Tomas har tidligere gått til psykolog for å få hjelp, men resultatene uteble. Ole har selv opplevd det samme. Det var slik han kom i kontakt med TFT. I dag er han en av landets mest erfarne terapeuter.

-    Utad levde jeg et godt liv, med en bra jobb og gode venner. Jeg var også en aktiv idrettsmann. Likevel var det noe som skurret. Psykologtimene hjalp ikke. Så ble jeg kjent med Mats Uldal, mannen som introduserte TFT

i Norge. For første gang opplevde jeg at noe virket. Dette er nå over ti år siden.

ARTIKKEL FRA "DET GODE LIV" - 2/2013

TEKST: JENNY MICKO FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON